Igračke za spodbujanje otrokove komunikacije

Posted on

Na trgu dandanes lahko izbirate med zelo širokim razponom igrač. Ravno zato ste pogosto v dilemi, kaj izbrati primernega za svojega malčka. Določene igrače so sicer lahko zelo privlačnega videza, a po drugi strani ne bodo nič kaj dosti koristile pri razvoju otroka. 

Pri izboru otroške igrače je najpomembneje, da upoštevate njen izgled, poučnost ter primernost glede na otrokova leta. Veliko igrač predstavlja odličen pripomoček za spodbujanje otrokovega razvoja govorno-jezikovne komunikacije. Pri tem pa je treba zlasti upoštevati še otrokovo trenutno stopnjo razvoja komunikacije, jezika in govora.

Več različnih načinov uporabe igračk 

Pri izboru kvalitetne igrače je zlasti smiselno upoštevati še, da otroku zagotovite takšno, ki bo lahko na različne načne ter v različnih obdobjih razvoja lahko spodbujala različna področja. 

Lesene igrače

Vsekakor pa je treba pri izboru ne nazadnje upoštevati še otrokove interese. Le na ta način bo mali junak za igro še bolj motiviran ter bo v njej bolje in dlje vztrajal. 

Igrače iz gume za v vodo 

Ker malčki pa tudi starejši otroci zelo radi čofotajo v vodi oziroma v bazenu, jim za popestritev ponudite gumijaste igračke. Te bodo na učinkovit način pomagale pri spodbujanju malčkovega razvoja govorno-jezikovne komunikacije.

Gumijaste igračke namreč spodbujajo interakcije z odraslo osebo ter aktivno vključevanje v igro z oglašanjem, uporabo gest oziroma govora. Pri starejših otrocih vplivajo še na razvoj mišljenja in ne nazadnje na domišljijo. 

Igre z vstavljankami 

Malčki pri igrah z vstavljankami polagajo koščke iz in nazaj v vstavljanko. Takšna vrsta igrače za prav vsakega otroka predstavlja zabavno, zanimivo in ne nazadnje še igrivo aktivnost. Izkoristite jo lahko za oblikovanje številnih sporazumevalnih priložnosti. 

Vstavljanje pomagajo razvijati otrokovo razumevanje in tudi sledenje navodilom. Pomagajo mu pri pridobivanju novih besed. Vstavljanke omogočajo spodbudo otrokovega izražanja z uporabo posameznih besed ter krajših dvobesednih stavkov. 

Lesene in Lego kocke 

Igračke, kot so lesene igrače ali različne kocke, spodbujajo konstrukcijske spretnosti otroka in različna področja sporazumevanja, govora ter jezika. Pri igri mu lahko pomagate, na primer, pri prepoznavanju in poimenovanju barv, razumevanju in izražanju količine, pri štetju, prepoznavanju in poimenovanju oblik. 

Iz kock otrok lahko sestavi avtomobile, garaže, tovornjake, večje mesto ter podobno. Če, na primer, otrok sestavlja hišo, ga vprašajte, kdo bo živel v njej. Malčku dajte dovolj časa, da odgovori na vaša vprašanja. 

Objave iz iste kategorije: